Sağlık Ocaklarında Yapılan Tahliller
Ülkemizde 6 bini aşkın sağlık ocağı bulunmaktadır, sağlık ocakları hastanelerin en büyük yardımcıları konumundadırlar, Türkiye’de ki sağlık ocakları sabah 08:30’da açılıp, akşam 17:30’da kapanmaktadır. Sağlık ocaklarında personel için öğle tatili de mevcuttur. Bu süre 12:30 - 13:30 arası kullanılmaktadır ve sağlık ocakları bu süre içerisinde işlem yapmamaktadır. Sağlık ocakları sadece hafta içi (Pazartesi-Cuma) günleri hizmet vermektedir. Hafta sonları kapalı olduğundan acil durumlarda hastaneye gidilmelidir.mSağlık ocaklarında kan verme saati sabah 11:00’e kadardır. Ancak bazı hastanelerde kan verme işlemi 10:30’dan sonra yapılmaz. Çünkü çoğu sağlık ocağında kan tahlili yapabilecek bir laboratuvar bulunmamaktadır. Bu nedenle kan tahlillerini toplayarak laboratuvar bulunan başka bir hastaneye sevk eder. Sonuçlarını da tekrar alır. Tahlillerin hızlı alınabilmesi için kanı erken toplarlar.
Sağlık Ocağında İdrar Tahlili de Yapılır mı?
Sağlık ocaklarında idrar tahlili de yapılmaktadır. Prosedürü aynı kan verme işlemi gibidir. Sabah erken saatte idrar örneği alınarak laboratuvara sevk edilir. Sonucu tekrar sağlık ocağından alınabilir.
Tahlil Sonuçları Nereden Öğrenilir?
Sağlık ocaklarında ve hastanelerde yaptırdığınız tahlillerin sonuçlarını tahlili yaptırdığınız yerden veya E-Nabız sisteminden öğrenebilirsiniz. E- Nabız sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, ‘Tahlillerim” bölümünden sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz. Bu bölümden 5 yıla kadar eski tahlillerinize de ulaşabilirsiniz.
Sağlık Ocağında Tahlil Yaptırmak Ücretli mi?
Sağlık bakanlığına bağlı olan sağlık ocaklarında her türlü hizmet tamamen ücretsizdir. Bu hizmetlerde sağlık sigortası olup, olmadığına bakılmaz. Ancak doktor reçetesine ilaç yazarsa ilaç bedeli ödeme ihtimaliniz mevcuttur.